Media o nas

Informacje portali na temat Łódzkiego Festiwalu Piknikowego Arturówek 2015 Pierwsza edycja.

Lodz.naszemiasto.pl http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/i-miedzynarodowy-festiwal-piknikowy-w-lodzkimarturowku,3385969,artgal,t,id,tm.html

Międzynarodowy Festiwal Piknikowy w łódzkim Arturówku rozpoczął się w sobotę, 16 maja. Wśród atrakcji znajdują się stoiska z tradycyjnymi polskimi wyrobami spożywczymi, konkursy sprawnościowe, pokazy czy dmuchane kule, wewnątrz których można pływać. Podczas Festiwalu Piknikowego w Arturówku można wziąć udział m.in. w części nazwanej „Piknik Gastronomiczny” oraz w części artystycznej – oglądając występy sceniczne.

Uczestnicy festiwalu mają też okazję dowiedzieć się w jaki sposób przeprowadzono rekultywację zbiornika w Arturówku:

„Początkowo woda była wypuszczana do rzeki i do zbiorników. Teraz odbywa się to inaczej, woda opadowa nie trafia od razu do rzeki, tylko jest przepuszczana przez układ techniczny. Zanieczyszczenia są oddzielane, a woda następnie trafia do komór, gdzie zostaje przefiltrowana. Dopiero wówczas znajduje się w zbiorniku” - tłumaczył Tomasz Jurczak, kierownik projektu   EHREK, czyli ekohydrologicznej rekultywacji.

Międzynarodowy Festiwal Piknikowy w łódzkim Arturówku potrwa w sobotę, 16 maja, do godziny 20:00. W niedzielę będzie można wziąć udział w przygotowanych wydarzeniach w godzinach 10:00-20:00. Wśród niedzielnych atrakcji znajdzie się m.in. Piknik Szybowcowy. 

Dziennik łódzki

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3864509,miedzynarodowy-festiwal-piknikowy-warturowku-zdjecia,id,t.html?cookie=1

Można spróbować tradycyjnie przyrządzanych potraw, wziąć udział w pikniku ekologicznym, a także podziwiać występy artystów - w sobotę i w niedzielę w Arturówku odbywa się I edycja Łódzkiego Międzynarodowego Festiwalu Piknikowego. W pikniku biorą udział m.in. właściciele łódzkiej firmy Celtyckie Smaki, która oferuje szynkę robioną według XV-wiecznej receptury.

- Świnie są hodowane w gospodarstwie ekologicznym i karmione naturalnymi paszami oraz żołędziami - mówi Maciej Boguszewski z firmy Celtyckie Smaki. - Świnia jest hodowana przez 12 - 13 miesięcy, osiąga wagę 120 - 130 kg. Mięso jest peklowane w ziołach przez minimum 5 tygodni, a następnie przez 16 godzin wędzone. Kolejny krok to parzenie, a przed podaniem szynka jest opiekana drewnem. Osoby, które wybiorą się do Arturówka, mogą się także dowiedzieć, jak przebiegała rekultywacja tego zbiornika. - Początkowo woda była wypuszczana do rzeki i do zbiorników - mówi Tomasz Jurczak, kierownik projektu EH-REK, czyli ekohydrologicznej rekultywacji. - Teraz odbywa się to inaczej, woda opadowa nie trafia od razu do rzeki, tylko jest przepuszczana przez układ techniczny. Zanieczyszczenia są oddzielane, a woda następnie trafia do komór, gdzie zostaje przefiltrowana. Dopiero wówczas znajduje się w zbiorniku. Dużym zainteresowaniem cieszy się 12-letni kucyk Maciuś, który należy do Kazimierza Sławińskiego. Spodobał się m.in. 12-letniej Jessice i jej koleżance Natalii. Dziewczynki jeździły już konno i chętnie karmiły Maciusia. Piknik potrwa do godziny 20 w sobotę. W niedzielę można się na niego wybrać w godz. 10 - 20. W niedzielę atrakcją będzie piknik szybowcowy.

MMŁÓDŹ.PL

http://www.mmlodz.pl/artykul/i-miedzynarodowy-festiwal-piknikowy-w-lodzkimarturowku,3385969,artgal,t,id,tm.html

Express Ilustrowany

http://www.expressilustrowany.pl/artykul/3864709,festiwal-piknikowy-w-arturowkuzdjecia,id,t.html?cookie=1

Festiwal piknikowy w Arturówku Dziś d o godziny 20, a jutro od godz. 10 do 20 trwa w Arturówku Międzynarodowy Festiwal Piknikowy. Spróbować można celtyckiej szynki opiekanej na ruszcie według receptury z 1780 roku, ślimaków, chlebów litewskich, kiełbas przygotowanych według dawnej receptury oraz naturalnej lemoniady. Na scenie występują artyści estradowi, śpiewają zespoły muzyczne. Jutro od godz. 9 będą organizowane zawody sportowe, m.in. bieg na półtora i trzy kilometry, zawody modeli szybowcowych dla dzieci od 6 do 13 lat.

Plasterlodzki.pl

https://plasterlodzki.pl/miasto/aktualnoci/13026-festiwal-piknikowy-arturowek-foto

W sobotę, 16 maja rozpoczął się dwudniowy Łódzki Międzynarodowy Festiwal Piknikowy "Arturówek 2015 Sport-Rekreacja". To pierwsza edycja tego przedsięwzięcia. Festiwal miał miejsce w malowniczym lesie Arturówek. Impreza zachęcała do jednoczesnego aktywnego spędzania czasu z rodziną w leśnej scenerii.

Organizatorzy przygotowali cztery wymiary wydarzenia – piknik gastronomiczny, piknik biegowy, piknik szybowcowy oraz piknik ekologiczny. Piknik gastronomiczny to część Arturówka, w której wystawcy przybyli ze swoimi stoiskami kulinarnymi, na których gotowali, piekli i grillowali dla wszystkich głodnych uczestników festiwalu. Część gastronomiczna sąsiadowała z piknikiem ekologicznym, gdzie dowiedzieć można się było, co zrobić, abyśmy mogli cieszyć się w naszymi mieście czystymi rzekami oraz zbiornikami. Tam też został zaprezentowany wspólny projekt Uniwersytetu Łódzkiego, Łódzkiej Spółki Infrastrukturalnej oraz MOSiR-u o nazwie EH-REK (czyli Ekohydrologiczna rekultywacja zbiorników rekreacyjnych), mający na celu poprawienie stanu wody w zbiornikach w Arturówku.

Pozostałe dwie części – biegowa oraz szybowcowa odbyły się w niedzielę, 17 maja. Piknik biegowy to wyścigi dla młodzieży ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych na dystansach 1km oraz 3,5km. Pod szyldem „Piknik szybowcowy” odbyły się zawody szybowcowe dla dzieci w wieku od 6 do 13 lat. Ich zadaniem było skonstruowanie modelu szybowca zgodnie z instrukcją, aby potem razem z nimi wziąć udział w zawodach rzutu szybowcem.

Oprócz tych atrakcji, organizatorzy zadbali o oprawę muzyczną wydarzenia. Podczas I Łódzkiego Międzynarodowego Festiwalu Piknikowego "Arturówek 2015 Sport-Rekreacja" zagrali m.in. Anna Miksa, Danielo z Włocławka oraz lider zespołu Trubadurzy, Sławomir Kowalewski. Dla co 10 osoby przekraczającej stoisko u wejścia Arturówka czekały kupony na darmowe piwo degustacyjne.

Radio Łódź

https://www.radiolodz.pl/posts/14526-miedzynarodowy-festiwal-piknikowy-w-arturowku

Patronat festiwalu
Współpraca